Sikerrel rendeztük meg a Strengthening Networks, Expanding Horizons című nemzetközi műhelytalálkozót és konferenciát

2024.10.16.

Rendezvény | Felsőoktatás

A CEEPUS programot azzal a céllal hozták létre 30 évvel ezelőtt, hogy támogassa a hosszú távú szakmai együttműködések, hálózatok kialakulását a régióban, ezzel elősegítve Közép-Európa stratégiai szerepének erősödését.

A program a magyar felsőoktatás számára egyszerre szolgálja a Kárpát-medencén belül a szomszédos országokkal való kapcsolatok elmélyítését – és ennek részeként a határon túli magyarokkal való együttműködést is –, a visegrádi országokkal való szakmai közösség építését, továbbá a nyugat-balkáni országokkal való együttműködés lehetőségét. A program hozzájárul továbbá az EU Duna Régió Stratégiájának megvalósításához is. Évről évre növekszik a pályázói igény, a program egyre népszerűbb a térség felsőoktatási intézményei körében. Ezzel együtt egyre több magyar egyetemi és főiskolai kar, ill. tanszék kapcsolódik be a programba.

A program soros elnökségét 2023-2025 között Magyarország látja el, és az elnökség szakmai támogatásának céljából szervezte meg a Tempus Közalapítvány a Strengthening Networks, Expanding Horizons című nemzetközi műhelytalálkozót és konferenciát a CEEPUS programban részt vevő partnerkoordinátorok, intézményi koordinátorok és nemzeti iroda munkatársak részére.Munkatársak csoportképe egy díszes teremben a tükör előtt

A két napos program 2024. szeptember 24-én kezdődött. Az első napon a CEEPUS nemzeti irodák munkatársait inspiráló műhelymunka folyt, amelyre a 16 CEEPUS iroda közül 8 tudott résztvevőt delegálni, hogy ezáltal hatékonyan készíthessék elő a CEEPUS IV. szakaszában megvalósítandó új pályázati kört és az új programelemek bevezetését.  

Másnap, a nemzetközi konferencián közel 100 fő vett részt, összesen 11 ország 53 egyeteméről. A CEEPUS program történetében egyedülálló nemzetközi konferencia egyúttal a program IV., a 2025/2026-os tanévben kezdődő új szakaszának az előkészítéseként is szolgált.

Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója, köszöntőjében bemutatta a konferencia céljait: 

  • megtölteni a CEEPUS elnökség két évét szakmai tartalommal, 
  • támogatni a CEEPUS hálózatokat az eredményeik bemutatásában, illetve 
  • lehetőséget biztosítani a hálózatok vezetőinek új szakmai kapcsolatok kiépítésére.

A főigazgatói beszéd után Michael Schedl, a CEEPUS főtitkára ismertette a program IV. szakaszának újdonságait és az azok mögött meghúzódó célkitűzéseket, és üdvözölte azt a lehetőséget, amit a konferencia biztosít az egyetemek hálózati jó gyakorlatainak bemutatására, és a munkatársak egymás közti tapasztalatcseréjére. A CEEPUS konferencia résztvevői körasztaloknál díszes teremben

A délelőtti és délutáni szekcióbeszélgetéseken a résztvevők egyebek között megvitatták a rövid programok, a nyári egyetem/intenzív kurzusok és rövidtávú hallgatói kirándulások szervezésének kérdéseit, illetve tájékozódtak a társult partnerekkel (silent partners) folytatott munka örömeiről és kihívásairól.

A mobilitások minőségének fejlesztésről, az eredmények beépítéséről, illetve a hálózatok promóciójáról is kaptak egymástól ötleteket a jelenlevő oktatók és nemzetközi koordinátorok.A CEEPUS konferencia résztvevői körasztaloknál díszes teremben

A rövid esettanulmányok és a kiscsoportos beszélgetések adták a konferencia tartalmi magját, amelyeknek főbb tanulságait egy záró plenáris összejövetelen osztották meg a szekcióvezetők, és amely után még további networking találkozásokra nyílt lehetősége a résztvevőknek.

A címben jelzett sikerről a konferenciára adott visszajelzések tanúskodnak, ezekből emelünk ki néhányat:

Szakmailag nagyon színvonalas volt, a hangulata pedig nagyon barátságos. Kiváló alkalmat biztosított, hogy találkozzunk Veletek, ’networkingeljünk’ a hazai és külföldi intézmények képviselőivel. A köszöntők nagyon dinamikusak voltak és a workshopok összefoglalói is frappánsan átadták az ott elhangzottakat. A helyszín és a catering is kifogástalan volt, méltó a CEEPUS programhoz és egy ilyen rendezvényhez.” (SZTE)

Hasznosnak találtam a konferenciát és jól éreztem magam. Külön öröm volt számomra, hogy az iroda munkatársaival személyesen találkozhattam.” (NYE)

A tegnapi konferencia margóján tudtam több nemzetközi kollégával is beszélni, köszönet Nektek a szervezésért, hasznos volt az esemény.” (METU)

Ezúton is szeretném megköszönni a kiváló lehetőséget, hogy részt vehettem és megoszthattam a kollégákkal a tapasztalatokat. Szeretném Önnek személyesen megköszönni és gratulálni a kiváló szervezéshez és végrehajtáshoz!” (NKE)

A konferencia előadásai és az előadók rövid bemutatása elérhető a rendezvény oldalán.

 

Utolsó módosítás: 2024.10.16.